Visst är vintern härlig när snön lyser upp mörkret och vi kan börja bege oss ut på upptäcktsfärd på våra skidor! Längtar du efter att packa matsäcken och dra ut med familjen på en skidtur eller föredrar du att snabbt åka igenom elljusspåret själv? I båda fallen är det viktigt att kunna valla skidorna rätt för att få den bästa prestandan.

Varför ska man glidvalla?

Varför ska man glidvalla skidorna? Ett par vanliga längdskidor har 3 zoner, glidzon bak, fästzon och glidzon fram. Glidvalla är den valla som man lägger på glidzonen för att få så bra glid som möjligt. Glidvalla finns i olika priskategorier och det behöver inte vara så att produkten är bättre bara för att den är dyrare. En vanlig motionär behöver inte spendera så mycket pengar på skidprodukter.

Olika typer av glidvalla

Det finns olika typer av glidvalla. Det finns snabba varianter som man applicerar med en slags våtservett och mer traditionella paraffinvallor som man lägger på med vallajärn och sedan sicklar bort. Man talar ofta om fluor när man talar om glidvallor. Glidvallan är oftast dyrare ju mer fluor den innehåller. Dessa vallor har väldigt bra smutsavvisande och vattenavvisande egenskaper, något som är extra viktigt om man exempelvis man deltar i tävlingar som Vasaloppet, där det ofta blir smutsigt i spåren.Innan du kan börja glidvalla dina skidor bör du ha vissa redskap. Du behöver ett stabilt vallabord, ett vallajärn, en plastsickel, en styrspårsskrapa och en nylonborste eller en borste av metall.Hur gör man? Roslags Länna IF tipsar:

  • Värm vallaklossen på ett vallajärn och applicera vallan i ett vågmönster på skidans undersida.
  • Stryk sedan på hela skidan för att få ett jämnt lager. Låt sedan svalna.
  • Sickla bort den glidvalla som stelnat.
  • Borsta först med stålborste sedan med en mjuk borste till dess att du får en fin yta.