”Det går väl lika bra med svenska fjällen”, säger de ju som bekant i Sällskapsresan och faktum är att det faktiskt gör det då vi i Sverige har en rad bra och spännande skidorter med riktigt bra skidåkning.

Åre

Den bästa skidåkningen i Sverige hittar man utan tvekan i Åre mitt i Jämtland. Med över 100 km pist och 43 liftar är Åre landets största pistsystem med en högsta fallhöjd på närmare 900 m, vilket ingen annan i skidort i Sverige kan mäta sig med.Med klassiska backar som Getvalsbacken, Stjärnbacken, Störtloppet och Tusenmetern samt den fruktade Slalombacken kommer man inte tröttna i första hand när man befinner sig i Åres pister.Åre är indelat i två olika liftsystem, nämligen Duved-Tegefäll samt Åre by-Åre Björnen där det sistnämnda är det klart större av de två.Åreskutans linbana

Sälen

Sälen är tillsammans med Åre troligtvis det skidområde i Sverige som är mest känt. Dock består inte Sälen av ett skidområde utan flera stycken, närmare bestämt fem stycken i form av Lindvallen-Högfjället, Tandådalen-Hundfjället, Stöten, Näsfjället samt Kläppen. Det största av dessa är Tandådalen-Hundfjället med totalt 47 km pist och totalt 39 liftar. Näst störst är Lindvallen-Högfjället med 40 km följt av Kläppen på 36 km.

Idre

Idre tillhör precis som Sälen och Åre en av de mer klassiska skidorterna i de svenska fjällen. Idre, eller Idre Fjäll som är det officiella namnet på skidorten, hittar man i nordligaste Dalarna ungefär tre mil från den norska gränsen. Pisterna och liftarna hittar man Gränjåsvålen med en högsta topp belägen 890 m över havet.Idre Fjäll har totalt 28 km pist, 40 liftar samt en högsta fallhöjd på 307 m.