Snart kommer hela landet vara täckt av snö och alla backar är öppna. Inför säsongen kan du göra flera förberedelser så du kan kasta dig ut i spår och backar när tillfälle ges. shutterstock_291238277

Utrustningen

Ta fram utrustningen ur förrådet och gå igenom den. Är pjäxorna hela och sitter lika bra? Hur är bindningen på skidorna? Du kanske behöver köpa hem mer valla eller boka in en tid för att få dem vallade av professionella.Kolla också in att skidglasögonen är hela och att du ser bra i dem, man vill inte riskera snöblindhet när man väl är ute. Fundera om du behöver nya täckbyxor och en ny jacka. Det är alltid roligt med lite nytt i garderoben!

Konditionen

Hur har det varit med träning under året? Om du har legat lite på latsidan kan du ta upp konditionsträningen innan längdskidåkningen och gärna fokusera på lite styrketräning om du ska vara i backen. Även du som bara är ute för skojs skull kommer att få nytta av lite extra kraft. Du slipper drabbas av hård träningsvärk om du redan börjat bygga upp kroppen.När du väl sätter igång i backe eller spår gäller det att inte ta ut sig helt under första dagen, då kommer du inte orka nästa gång på grund av träningsvärk. Ju mer otränad man är, desto större risk för skador. Ta det försiktigt och ha roligare.