Nu när vintern närmar sig med stormsteg och på många håll redan gjort entré är det också hög tid att plocka fram längdskidorna och ge sig ut i spåret eller kanske skaffa sig ett par om man inte har några tidigare. För den som funderar på att börja köra längdskidor och även för den som är veteran kommer här några tips.

Utrustning

En av de absolut viktigaste sakerna när det kommer till längdskidor är utrustningen. Det första man bör fråga sig är huruvida man vill köra klassisk stil eller fristil. Klassisk stil är det allra vanligaste och också det som körs i till exempel Vasaloppet medan fristil eller skate är något som främst elitåkare håller på med. För att köra fristil krävs också att det finns spår för detta, vilket det inte gör på alla håll.När man väl bestämt sig för vilken stil man föredrar gäller det att införskaffa skidor, stavar och pjäxor. Ett bra tips om man är nybörjare är att köpa någon form av paket där allting ingår, något som finns i de flesta större sportaffärer.Något som också behövs till skidorna är valla. Mer om detta går att läsa här.

Åktips

Har man inte kört så mycket längdskidor tidigare kan det vara bra att de första gångerna bara ha som ambition att känna lite på hur det känts att åka och lära sig tekniken ordentligt. Ett bra tips är att ha med sig någon i spåret som åkt tidigare.När man väl blivit varm i kläderna är ett bra tips att köra åtminstone ett par gånger i veckan om man har möjlighet eftersom längdskidåkning är bland de absolut bästa träningsformerna som finns. Man tränar både kondition och styrka samtidigt som stora muskelgrupper sätts i arbete. Ett annat bra tips om man få mesta möjliga av träningen är att variera mellan distanspass och intervallpass.

Motionslopp

För alla längdskidåkare med ambitioner finns i huvudsak ett mål, nämligen Vasaloppet. Att ha som mål att köra någon form av motionslopp eller motsvarande kan vara bra för den som vill ha något att satsa mot för att på så sätt få en morot i sin träning. Dock finns det ju även en rad andra motionslopp förutom Vasaloppet, som till exempel Västgötaloppet, Värmdöloppet, Engelbrektsloppet samt Harsa Ski Marathon.